Ciocolata Zamfirescu a fost prima ciocolată cu lapte din România

În 1832 existau 15 cofetării în București, cele mai cunoscute fiind pe Podul Mogoșoaiei, astăzi Calea Victoriei. Spre sfârșitul secolului, numărul acestora pare că se dublase, tot mai multe cofetării deschizându-se în special în perioada interbelică, Bucureștiul ajungând să fie cunoscut în acea perioadă drept orașul cofetăriilor, locul de unde, datorită măiestriei cofetarilor și ciocolatierilor, plecau dulciuri spre Europa.

Unele dintre cofetării erau de fapt, așa cum le identificăm astăzi, localuri în care se vindeau exclusive produsele fabricilor proprii. Așa erau, de exemplu, cofetăriile Anghelescu sau Zamfirescu. Fabrica de ciocolată Anghelescu este ridicată de Zoe și Nicolae Anghelescu, doi foști ucenici ai Casei Capșa. Fabrica era renumită pentru bomboanele sale, pentru patiserie, marmeladă și fructe zaharisite.

Cofetăria care îi poartă numele se transformă în perioada comunistă în Cofetăria Scala. Ciocolata Zamfirescu a fost prima ciocolată cu lapte din România. Istoria fabricii începe în 1898, când familia Zamfirescu preia prima fabrică deschisă în București în 1891, și se termină odată cu naționalizarea din 1948. În această perioadă însă au făcut istorie cu ciocolata Sylva, Aluneta sau Cremant.

Cavalerii Artei Regale

 

Lasă un răspuns