Fabrica FORD BUCURESTI: un proiect ambitios, oprit de razboi

0
109
Productia de automobile Ford a inceput in Floreasca in 1932 cu doar 5 angajati. Uzinele cu o frumoasa arhitectura modernista au inceput prin asamblarea de automobile Ford si tractoare Fordson, iar mai tarziu camioane civile si militare.
In 1937 situatia se prezenta in felul urmator.
Numarul de angajati ajunsese la 280 de oameni care munceau 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Salariu pe ora era de 45 de lei, o suma pe care angajatii altor fabrici din tara o primeau pe zi.
In fiecare zi lucratoare pe usile fabricii ieseau 10 masini, capacitatea fiind de 30 de masini/zi.
Insa planul lui Henry Ford era mult mai mare. Viziunea acestuia era sa transforme zona Floreasca intr-un motor city. Cresterea productiei la 20.000 de masini/ an, dezvoltarea de hale si cladiri de birouri, astfel incat intreg managementul si intreaga productie de la tapiterie la produsul finit (masina) sa fie made in Romania dupa standardele americane. Mai mult, in primii ani dupa finalizarea uriasei investitii de extindere, intregul profit obtinut urma sa ramana in tara noastra pentru a fi reinvestit in dezvoltarea platformei industriale.
Pentru aceasta el il numeste pe unicul sau fiu Edsel Bryant Ford administrator al uzinelor bucurestene, iar presedinte al societatii Ford Romania este numit Nicolae Malaxa – un mare patriot roman si un vizionar pro american.
Deja in 1939 uzinele din Bucuresti isi diversifica produsele, pe portile fabricii iesind si autospeciale urbane: masini de gunoi, masini de deszapezit etc. facute pe sasiu de camion Fordson 157, cu caroseria produsa integral in Romania la uzinele Hagelstein din capitala.
In plus se realizeaza si primele mostre de tapiterie, acumulatori, vopsele, suruburi, tabla, sticla etc. care sunt trimise la Detroit pentru analiza. In paralel alte fabrici din tara noastra dau comanda de echipamente industriale specifice din USA, pentru a deveni furnizori de piese licentiate Ford.
Din pacate, razboiul si instaurarea regimului comunist au pus capat acestui proiect care ar fi transformat Romania intr-unul dintre cei mai mari producatori auto din Europa.
Sursa:
 

Lasă un răspuns