Cum le suflau comercianții de păsări din Calea Văcărești marfa celor din hala Ghica prin 1943

0
272

Problemă mare la comerțul de păsări, monșer, prin Bucureșciul anului 1943. Cum făceau ”comercianții de culoare” din Calea Văcărești și deturnau marfa vie către tarabele lor, în paguba negustorilor cinstiți din hala Ghica? A fost nevoie de o investigație jurnalistică temeinică și chiar și de intervenția ”Subsecretariatului de Stat al Aprovizionării”.

Iată ce scria, fălindu-se cu eficiența anchetei, un jurnalist al Gazetei Minucipale, în 7 martie 1943:

”Cele relatate de noi cu privire la lipsa păsărilor din Hala Ghica, în timp ce la magazinele deținute de comercianții de culoare din calea Văcărești și Dudești abundă, s-au dovedit ca întotdeauna, perfect întemeiate.

Subsecretatiatul de Stat al Aprozivionării a luat măsuri, ca din păsările ce vin pentru magazinele din Dudești și Văcărești, jumătate să fie dirijate spre hala Ghica. Starostele comercianților din Văcărești, d. Jean Bercovici și-a luat angajamentul de a executa întocmai această dispozițiune. Se pare totuș, că au reușit a o eluda. Chiar însoțite de gardian, coșurile de păsări ajung foarte greu la Hala Ghica.

A intervenit însă o schmbare de tactică.

Păsările nu se mai aduc din provincie pe numele negustorilor din Calea Văcărești, cu pe numele altor mărginați din alte piețe și cartiere, își schimbă destinația în parcurs și ajung tot pe Calea Văcărești, unde și acum constatăm abundența lor, în timp ce la Hala Ghica, este cerere foarte mare, în mare parte nesatisfăcută.

Singura soluție este aplicarea vechilor dispozițiuni, de a nu se mai îngădui comercianților cu pricina să mai vândă păsări tăiate.”

SURSĂ: Gazeta Municipală 7 martie 1943 – rubrica Informațiuni / Hale și piețe

Cum le suflau comercianții de păsări din Calea Văcărești marfa celor din hala Ghica prin 1943

Lasă un răspuns